Ankara diş protezi Özel Mustafa Kemal Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
PROTEZ ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?
Sabit Protezler

Sabit protez, günümüzde kullanılan en yaygın protez tipidir. Bu protezler ağız içinde eksik kalmış diş yuvaları için, diğer dişlerden veya implantlardan fayda sağlanarak yapılan restorasyon tiplerindendir. Kısacası hastanın, diş eksikliği, konuşma ve estetik açıdan görüntü bozukluğuna yol açan dişlerini tamamlayan protezlerdir.Ankara diş protezi Bu tarz protezlerin asıl amacı, hastanın çiğneme kuvvetini kaldırabilecek dirence sahip olması ve estetik olarak, diğer diş yapıları ile aynı durumda olması hedeflenmektedir.

Hareketli Protezler

Hareketli protez tedavisi, ağız içerisinde bulunan eksik diş sayısının fazla olması ile beraber, eksik olan yerlerde sabit protesin yapılamayacağı yerlerde hekimin tercih ettiği tedavi türüdür. Tam protez ve yarım protez olarak 2’e ayrılır. Hareketli protez tedavisi diğer protezlere göre farklıdır. Tedavinin tamamlanması için daha sık hekim ziyareti gerekebilir. Hastanın proteze uyum sağlaması ve protez üzerinde iyileştirmeler yapabilmek için hekim ile görüşmesi gerekebilir. Hareketli protez yaşa değil diş sayısına bağlıdır. Halk arasında yanlış bir algı oluşmuş, sanki hareketli protez belli bir yaştan sonra kullanılabilir diye düşülmektedir. Ankara diş protezi Bu algı diş kayıpları yaş ilerledikçe yaşandığı için oluşmuştur.

Total (Tam)Protezler

Tam protezler, hastanın tüm dişleri kaybedildiği zaman ve dişsiz ağızları uygulanmakta olan bir protez türüdür. Dişleri eksik olan kişi de dişlerin bulunmamasından dolayı yanaklar çökük ve çene birbirine yaklaşmış durumdadır. Kısacası bu durumda yüz yaşlı bir görüntü içindedir. Dişleri olmayan hasta sağlıklı yemek yiyemediği gibi sosyal yaşatışında da aksaklıklar yaşayabilmektedir. Bu tedavi ile protezler akrilik denilen madde ile diş etine en yakın olan renkteki pembe reçinelerden yapılmaktadır.

Parsiyel (parsiyel veya modern) Protezler

Hasta tarafından çıkarılıp, takılabilen yapıdadır. Parsiyel (parsiyel veya modern) protezler çene kemiğinden, diş boşluğundaki dişlerden destek alarak, konuşma, çiğneme fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar ve estetik görünümle gereksinimlerini karşılar. Bu protezler hareketli protez olarak nitelendirilse de iyi yapılan protezler doğru planlanmış protez ne çiğneme ne de konuşma da hastaya sorun teşkil eder. Aksine hasta rahatlıkla kullanabilir. Protezin ana yapısında metal bulunmakta ve ince yapıda olmaktadır. Bu da hastada kullanım kolaylığı sağlayarak uyumu en üst seviyeye çıkartır. Ayrıca vücuda uyum sağlamakta sorun yaşanmaması için deflex denilen bu sistemle metalin yaratabileceği alerjik tüm komplikasyonlar ortadan kaldırılmaktadır.

Hassas Tutuculu Protezler

Halk arasında çıt çıt protez de denilmektedir. Bu protezde işlem dişler üzerine gelen kroşelere değil de destek dişler üzerine yapılan tutucularla ve kronlarla oluşturulur. En önemli avantajı hem estetik olması ve tutucu olmalarıdır.

İmplant Üstü Protezler

Kullanım açısından günümüz teknolojisinde hareketli protezler yerine implant destekli sabit protezlere kullanılmaktadır. Hareketli protezin tüm dezavantajlarını ortadan kaldıran hastaya büyük konfor ve rahatlık kazandıran protez türüdür. Titanyumdan üretilen implantların protez tedavisinde kullanılmasıyla diş hekimliğinde kronikleşmiş bir çok sorunu da ortadan kaldırmış bulunmaktadır.

 

Yorum ve Sorularınız

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır.