Diş Eti Kanamasınının Nedenleri ve Tedavisi

Diş eti kanamasının sebebi nedir? Nasıl geçer tedavi yöntemleri…

Diş eti kanaması, oldukça sık rastlanılan ve son derece rahatsız edici bir sağlık problemidir. Önemsiz olarak görülen diş eti kanaması, bazı durumlarda ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Peki diş eti kanaması neden olur? Diş eti kanamasının tedavi yöntemleri nelerdir?

Diş eti kanaması, günümüzde bir çok kişinin sıkça karşılaştığı oldukça rahatsız eden bir hastalıktır. Diş eti kanaması diş eti iltihabının en önemli belirtisidir. Ciddi bir sağlık sorunu olan diş eti kanaması vücudun diğer organlarını da etkilemektedir. Bununla birlikte şiddetli ve sık kanamalar ciddi bir hastalık habercisi olabilir. Bu nedenle başta diş eti kanaması olmak üzere diş çürükleri ve ağız hastalıkları mutlaka önemsenmeli ve tedavi edilmelidir. Diş etleri, ağız ve dişlerin altyapısını oluşturur. Diş etleri sağlıklı dişler için vazgeçilemez öneme sahiptir, bu nedenle de diş eti kanamalarının takip edilmesi gerekir. Peki Diş eti kanaması neden olur? Nasıl tedavi edilir?

DİŞ ETİ KANAMASI NEDİR?

Diş eti kanaması, oldukça yaygın görülen ve pek çok farklı diş eti hastalığından kaynaklanabilen önemli bir ağız sağlığı sorunudur. Ağız ve diş sağlığının bozulmasının vücuttaki diğer organları da olumsuz etkilediği pek çok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir.

SAĞLIKLI DİŞ ETİ NASIL GÖRÜNÜR?

Sağlıklı diş etleri soluk pembe renktedir, mattır ve sıkı görünümdedir. Dişi, boyun bölgesinde bir yaka gibi sarar ve diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı şeklinde sonlanır. Dişleri kök başlangıçlarında saran ve konturlarını takip eden muntazam bir diş eti sınırına sahiptir. Kırmızılık, şişkinlik ya da enfeksiyon yoktur. Normal fırçalama ve ip kullanımıyla kanama olmaz. Herhangi bir rahatsızlık hissi oluşturmaz. Diş eti hastalıkları, en önemli diş kanaması nedenidir.

DİŞ ETİ KANAMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

* Dişlerinizi fırçaladığınızda pembe veya kırmızı renkli diş macunu tükürmek,

* Diş fırçalandıktan sonra fırçada pembe veya kırmızı renklenme olduğunu fark ederek,

* Ağız içinde kan tadı veya demirimsi metalik tat almak,

* Sakız çiğnerken sakızın pembe veya kırmızı renge dönmesi,

* Dudaklarınızda veya dişlerinizde kan olması,

* Diş ipi veya tükürükte kan görmek,

* Isırarak yenen elma gibi sert meyve ve yiyeceklere kan bulaşması.

Bunların yanı sıra, bazı belirtiler diğer diş eti hastalıklarına aittir ve diş eti kanamalarıyla birlikte görülebilir:

* Kötü kokulu nefes

* Kırmızı veya şişmiş diş etleri

* İltihaplı, akıntılı veya ağrılı dişler

* Gevşek veya sallanan dişler

* Çiğneme sırasında ağrı hissetmek

* Hassas dişler

* Diş eti çekilmesi

* Ağızda kötü tat

DİŞ ETİ KANAMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

* Diş eti kanamalarının en önemli nedeni yeterli ağız hijyeninin sağlanmamasıdır.

* Ağızda oluşan diş taşı diş eti kanamalarına yol açar.

* Diş ve çevre dokularla uyumlu olmayan protezler

* Burunda yaşanan problemler nedeniyle ağızdan nefes alınması sonucu oluşan kanamalar.

* Diş ya da diş etinde enfeksiyon sebebini bilemediğiniz enfeksiyon

* Diş fırçanızın çok sert olması

* Diş ipi kullanmaya yeni başlamış ve dişetlerinizin bu duruma henüz alışmamış olması

* Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyor olmanız

* K veya C vitaminleri bakımından yetersiz beslenme

* Hamileyken diş eti enfeksiyonu geçiriyor olmanız

* Kullandığınız protezin ağzınıza uyumlu olmaması

* Sigara, ağzın içinde bulunan mukozanın yapısını değiştirir. Bu da kanamalara sebebiyet verir.

* Genetik faktörlerde diş eti kanamalarına yol açabilir.

* Aşırı stres diş eti kanamalarına sebep olabilir.

* Diş eti kanamalarının bir sebebi de 20’lik dişler olabiliyor. Yirmilik dişlerin çıkmasıyla birlikte diş eti hasar görür, bu hasarla birlikte diş çıkıncaya dek kanamalar da görülebilir.

* Kullanılan ilaçların yan etkisi olabilir.

* Kötü beslenmek de diş eti kanamasına sebep olur.

* Kötü yapılmış dolgular ve kron köprüler

* Diyabet hastalığı

* Dişleri sıkmak ve gıcırdatmak

* Hormonal değişiklikler

DİŞ ETİ KANAMASINA SEBEP OLAN HASTALIKLAR NELERDİR?

Diş eti ve dişleri destekleyici dokuları etkileyen periodontal hastalıklar iltihabi sorunlardır. Diş kayıplarından % 70 oranında sorumlu olurlar. Erken aşamada tespit edildiklerinde kolayca tedaviye cevap verirler. Bu hastalıklar kendini öncelikle diş etindeki değişimlerle gösterir. İlerleyen dönemlerde etkisini daha fazla arttırırlar. Bu rahatsızlıklar;

Gingivitis;

Bu rahatsızlık diş eti hastalığının başlangıç aşamasıdır. Diş etleri kırmızı bir renk almış, kanamalar başlamış ve diş etleri şişmiştir. Diş fırçalama esnasında diş etleri hem kanamakta, hem de hassas bir hal almaktadır. Gingivitis tedavi edilmezse ilerleyerek, diş etlerine ve çene kemiğine hasar verecek duruma gelir. Ağız kokusu kendisini sürekli hissettirir.

Periodontis;

Diş eti hastalıkları içinde ilerleyen aşamalarda oluşan bu rahatsızlık, dişleri destekleyen kemiğe ve dokuya hasar vermeye başlar. Diş eti ve diş arasındaki cepte hızla bakteri üremeye başlar. Burası temizlenemeyen alanlardır. İlerleme döneminde dişlerde sallanma ve diş kayıpları meydana gelebilir. Diş etlerinde kanama, iltihabi akıntı gözlenir. Dişler birbirinden uzaklaşmaya bile başlar. Bunun nedeni alveol kemiği denen ve dişin sağlıklı bir şekilde yerinde durmasını sağlayan destek dokunun üzerinde hücresel yıkım olmasındadır. Ayrıca kişilerdeki ağız şiddetlenir ve kişinin sosyal hayatında da sıkıntılar oluşturmaya başlar.

Diyabet;

Kanayan veya şişmiş diş etleri, tip 1 veya tip 2 diyabet için bir uyarı işareti olabilir. Diyabet hastalığınız varsa ağzınız mikroplarla savaşmada yetersiz kalabilir, bu nedenle diş eti hastalığı gibi enfeksiyonlara yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Şeker hastalığında görülen yüksek kan şekeri seviyeleri, vücudun iyileşmesini zorlaştırır; bu da diş eti hastalıklarını daha da kötüleştirebilir.

Lösemi;

Kanayan diş etleri, bir kanser türü olan löseminin belirtileri olabilir. Kan trombositleri vücudunuzda oluşan kanamaların durdurulmasına yardımcı olur. Löseminiz varsa trombosit sayınız düşüktür. Bu durum, diş etleri de dahil olmak üzere vücudunuzun çeşitli yerlerinde oluşan kanamaların durdurulmasını zorlaştırır.

DİŞ ETİ KANAMASI HANGİ VİTAMİN EKSİKLİĞİNDEN OLUR?

C ve K vitaminlerinin eksiklikleri diş eti kanamasına neden olabilir. Bu durum yeterli ya da sağlıklı beslenmemenizden kaynaklanabilir. Diş bakımınızla ilgisi olmayan kanamalarla karşılaşırsanız, doktorunuzdan vitamin C ve K vitamini seviyenizi kontrol etmesini isteyin.

 

 

Yorum ve Sorularınız

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır.